Tips för att Välja Bästa Materialet för Lakan – Vilket Material för Lakan är Bäst?

Tips för att Välja Bästa Materialet för Lakan - Vilket Material för Lakan är Bäst?

Att hitta de perfekta lakanen är en nyckelfaktor för att få en god natts sömn och att vara bekväm hela natten.

Om du har handlat lakan på sistone har du utan tvekan sett att det finns flera olika alternativ för material och trådantal, och om du inte vet vad du letar efter kan shoppingen kännas lite överväldigande. I det här inlägget kommer jag att förenkla och bryta ner alternativen, så att du kan bestämma det bästa materialet för lakan som kan hjälpa dig att få din bästa sömn någonsin.

Rätt lakan för dig beror på om du är kall eller varm när du sover och hur du vill att dina lakan ska kännas när du kryper ner i sängen. Vi har i denna gått igenom de bästa lakanen för alla olika preferenser, så den här guiden hjälper dig att bestämma vilket lakan som är rätt för dig.

Sänglakan i bomull

Bomull är ett mycket vanligt och populärt material för sängkläder. Den är mjuk, prisvärd, andningsbar och tillgänglig från de flesta butiker. Men är bomull det bästa materialet för lakan? Det beror på bomullen!

Kvaliteten på bomullslakan beror nästan helt på längden på bomullsfibern. Ju längre fiber, desto mjukare blir den. Ju kortare fiber, desto mer sannolikt kommer lakanen att kännas sträv.

Egyptisk bomull

De längsta bomullsfibrerna kommer från Egyptisk bomull, som endast odlas i Egypten och handplockas för att bibehålla fibrernas högsta kvalitet. Lakan av egyptisk bomull kommer ofta att vara ditt dyraste alternativ och anses vara ett lyxmaterial av högsta klass.

När du köper lakan av egyptisk bomull, akta dig för märken som kan försöka vilseleda dig genom att sälja billigare former av bomull blandat med egyptisk bomull till ett lägre pris. Du kommer att veta att det är äkta egyptisk bomull genom att undersöka paketet och leta efter det officiella ”Cotton Egypt Association”-sigillet.

Bäst för: de som är varma när de sover, de som vill (och uppskattar) den där lyxhotellkänslan

Fördelar: Anses som det bästa bomullsmaterial du kan köpa . Mjuk, silkeslen och stark och håller länge. Mjuknar med tiden.

Nackdelar: Dyrt, och kan krympa om du inte följer tvättråden. Kan kännas lite stel innan tvätt.

Pima och Supima Cotton

Både Pima och Supima bomull producerar långa fibrer av hög kvalitet och är ett utmärkt material för lakan. Precis som egyptisk bomull är Pima- och Supima-lakan mjuka, slitstarka, andas och resistenta mot pilling. De anses vara av högre kvalitet än dina vanliga bomullslakan och tenderar att vara billigare än egyptisk bomull.

Supima bomull har fått sitt namn från att kombinera orden ”Superior Pima.” Den odlas endast i USA, och hålls till extremt höga kvalitets- och renhetsstandarder. Supima bomullsfibrer är längre och mjukare än Pima, och du kan förvänta dig att Supima-lakan också är dyrare än Pima.

Bäst för: Varma sovare och varmt väder

Fördelar: Liknande kvalitet som egyptisk bomull, och ofta mer prisvärd. Mjuk, stark, lätt och andas. Hypoallergen, resistent mot mögel och dammkvalster.

Nackdelar: Dyrare än standard/generisk bomull. Supima bomull kan vara dyrare än egyptisk bomull. Pima bomull blandas ofta med andra bomullsfibrer av lägre kvalitet.

Generisk bomull

Det är svårt att gå fel med en grundläggande uppsättning bomullslakan. Dina standard/generiska bomullslakan är andningsbara, skarpa, ganska mjuka och prisvärda. Generiska bomullsfibrer är kortare och därför mindre hållbara än de lyxiga bomullsmaterialen som nämns ovan, vilket innebär att lakanen blir mer benägna att nötas med tiden. När du handlar efter enkla eller rabatterade bomullslakan, leta efter högre trådantal för att få bättre kvalitet. Men var noga med att lära dig mer om antalet vilseledande trådar nedan!

Bäst för: de som är varma när de sover, begränsad budget

Fördelar: Mycket prisvärd, andas

Nackdelar: Inte alltid den mjukaste. Kan slitas ut med tiden

Linnelakan

Linnelakan är gjorda av linväxtfibrer. Eftersom linnefibrer är tjockare än bomull är linnelakan också starkare och mer hållbara än bomull och tenderar att hålla längre än andra naturliga tyger.

Medan linnelakan kan börja lite styvt blir de efter flera tvättar väldigt mjuka och smidiga. De andas också och absorberar mer än bomull, så de är perfekta för varma sovplatser. Nackdelen med linne är att de är mycket benägna att skrynklas.

 • Bäst för: de som är varma när de sover
 • Fördelar: Blir mycket mjuk efter flera tvättar, andas, allergivänliga, stark
 • Nackdelar: Lakan börjar ganska styvt och skrynklar lätt. Dyrare än generiska bomullslakan

Bambu lakan

Bambulakan har blivit mer populärt de senaste åren eftersom bambu är en snabbväxande, hållbar växt som producerar mycket långa fibrer. Dessa fibrer ger superstarka lakan som är otroligt mjuka, med en silkeslen känsla. De är också andningsbara, fukttransporterande, och hypoallergena.

Nackdelen med bambu är att den använder kemikalier under tillverkningen för att omvandla bambu från en växt till en massa och sedan till fibrer. Dessa kemikalier kasseras och, men det är bra att vara medveten om. Bambufibrer kombineras ofta med syntetiska fibrer, som rayon eller lyocell, så dina bambuark kanske inte är 100 % naturliga.

Bäst för: de som är varma när de sover

Pros: Lätt, silkeslen, mjuk, hållbar, andas. Mer miljövänligt och hållbart än andra material.

Nackdelar: Kan vara dyrare än bomull. Kan skrynklas, beroende på väv. Använder kemisk bearbetning under tillverkning.

Silkeslakan

Silke är en naturlig fiber skapad av silkeslarver. Det är dyrt att producera och anses därför vara ett mycket lyxigt och elegant tyg. Sidenlakan är supermjuka, lätta, glänsande och allergivänliga. De är svala vid beröring och fukttransporterande, så de är perfekta för varma sovplatser. Om du letar efter förstklassiga lakan och inte har något emot att betala extra för lyx, unna dig några sidenlakan.

Bäst för: Varmsovare, de som söker symbolen för lyx

Fördelar: Mjuk, smidig, svalkande och dyr – tittar. Skrynkla inte lätt.

Nackdelar: Dyrt och kräver känslig hantering vid tvätt

Flanelllakan

Flanelllakan är vanligtvis gjorda av bomull, men kan också vara en blandning av ull, bomull och andra syntetiska material, som polyester. Under tillverkningsprocessen borstas materialen, vilket lyfter upp de fina fibrerna, och resultatet blir ett mjukare, tätare material.

Det fina med flanelllakan är att de är supermjuka och håller dig varm och skön under kyliga vintermånaderna. När du kryper ner i en säng som har flanelllakan, kommer du aldrig behöva uppleva kylan av ett kallt lakan…de är varma och mysiga redan från början. Dessutom finns de i roliga vinterdesigner!

När du handlar efter flanelllakan, kvaliteten på lakanen mäts inte i trådantal, utan snarare i vikt. I allmänhet är tyngre bättre. För hög kvalitet och långvariga flanellark, leta efter en vikt på 170 GSM eller högre.

Bäst för: kalla sovplatser eller kalla vintermånader

Fördelar: Mycket varmt, mysigt, mjuk och prisvärd. Kommer i roliga vintermönster.

Nackdelar: Andas inte särskilt bra och ganska tung

Percale eller satin lakan bäst för dig?

Percale och satin är inte material, det är termer som beskriver hur materialet vävs samman. Den bästa väven för dig beror mest på din sömntemperatur.

Percale har en enkel, tät, 1 över 1 väv som ger ett matt utseende och en krispig känsla. De är lätta och andas bättre än en satinväv, så de är idealiska för varma sovplatser och varma sommarmånader.

Bäst för: de som är varma när de sover

Fördelar: Skarp, lätt, andningsbar och sval. Mjuknar med tiden.

Nackdelar: Kan kännas lite stel i början, men mjuknar med tiden.

Satin lakan har en 3 (eller 4) över 1 väv som resulterar i ett mjukt, silkeslent ark med en lätt glans. Satinlakan är lite tyngre och tätare än percale och ger dig en varmare sömn. Om du sover sval eller behöver lite extra värme under svala vintermånaderna är satinlakan ett bra alternativ för dig.

Bäst för: De som är kalla när de sover

Pros: Skrynkbeständig och drapera snyggt. Silkeslen med en subtil lyster. Smidig och mjuk. Finns till de flesta prisklasser.

Nackdelar: Glans kan blekna med tiden. Kan fånga upp mer värme än andra vävar.

Bästa lakanen för varma sovare

Om du sover varmt eller bor i ett varmt klimat, kommer dessa lakan att fungera bäst för dig:

 • Bomullslakan med percale väv
 • Pima eller Supima bomull
 • egyptisk bomull
 • Linne
 • Bambu
 • Silke

Bästa lakanen för kalla sovare

För kalla sovare som vill ha lite mer värme från sina lakan, eller om du bor i ett kallt klimat, är följande arkmaterial ett bra alternativ för dig:

 • Bomullslakan med satängväv
 • Flannel

Lämna ett svar