VÅRA TIPS & RÅD

VÄGEN TILL DITT NYA KÖK

kitchen design 5Här vill vi från Inrednings+ & Designtips AB ge dig några värdefulla råd om hur du ska gå tillväga när du känner dig redo för att byta kök. Nedan finner du en steg för steg hjälp med de viktigaste momenten i arbetet med att gå från dröm till verklighet. Vi hoppas att våra tips kan komma väl till hands och att de underlättar din planering och stöttar dig i processen.

Steg 1

Första steget i processen är att verkligen se över planlösningen i det befintliga köket och dess direkta omgivning. Du ska helt enkelt konstatera om utrymmet för köket är det rätta och vilka åtgärder som skulle krävas för en eventuell ändring eller justering av kökets placering eller dess storlek. Det här är en helt avgörande del i planeringen så här är det viktigt att man vänder och vrider på resonemangen och låter framtagna förslag på vägen mogna innan man beslutar sig. En bra idé kan vara att man låter folk i sin direkta närhet tycka till om det befintliga köket. Fråga helt enkelt hur de skulle göra om de skulle byta ut köket i ert hus eller lägenhet. Kanske vill man inte att någon annan ska ”bestämma” detta, det är ju meningen att man ska ha skapat något eget. Men här är det klokt att lägga bort sin stolthet en stund och bara ta emot den input man kan få. Tipsen kan aldrig bli för många. Det är ju bättre att få ett bra tips innan man är klar. Det är ju dessutom ändå du som till sist avgör hur det blir.

Steg 2

Gör en grovskiss av den yta du beslutat dig för att använda för bygget av ditt nya kök. Under skissandet noterar du ner en lista över de saker du måste åtgärda för att skapa plats. Det kan vara vettigt att i denna del av processen också notera om du själv kan utföra jobbet eller om det kräver en hantverkare. Om bygget av det nya köket kräver att du river en eller flera väggar kan det t ex vara ett jobb du kan göra själv. Här bör du dock få hjälp med att konstatera om väggen/väggarna är bärande eller inte innan du börjar. Det kan också vara smart att be en elektriker kolla hur eventuella elledningar går i den eller de aktuella väggarna innan du sätter fart med kofoten eller tigersågen. Var noga med att hitta de delar där du själv kan göra grovgörat. Arbeten som inte kräver en professionell hantverkare kostar lika mycket i timmen när du anlitar en. Här finns pengar att spara. Använd dem gärna till rådgivning och guidning sen kan du arbeta själv eller med hjälp av vänner. När du har grovskissen och listan med saker som du måste anlita entreprenörer för klar är du redo för nästa steg. Listan blir också ett av underlagen när du nu ska ta in offerter och arbetet ska kalkyleras.

Steg 3

Det här är nog den roligaste delen i hela processen om man räknar bort tidpunkten då man torkar bort det sista byggdammet från de nya bänkskivorna och i samma andetag konstaterar att köksbygget är färdigt.

I detta steg är det dags att sondera marknaden på allvar. Besök alla köksutställningar du kan hitta, titta lite extra på kökets planering hos alla du besöker. Här gäller det att suga in såväl de basala sakerna som själva skåpsmodellerna, luckorna, vitvarorna och bänkskivorna som val av väggbeklädnader, belysningar och golv. Idag är köket så mycket mer än en praktisk arbetsplats. Här vill vi visa vem vi är och stilen ska naturligtvis passa ihop med övrig inredning i hemmet. Det finns idag också en uppsjö av lull-lull i form av kranar, maskiner mm. Dröm gärna om allt men förbered dig på att du kanske måste revidera listan med önskemål en del då det udda oftast har en ganska orimlig prislapp om man jämför med vad man får.

När du känner att du har ganska bra koll på vad som finns ute på marknaden när det gäller form, storlek och anpassningsmöjligheter så är det läge att börja forma första mallen där du placerar ut skåp och vitvaror. Köket börjar ta form. Använd dig av flyttbara papperslappar i en enhetlig skala så du lätt kan flytta runt dina skåp och maskiner. Här gäller det att våga bryta gamla mönster om man verkligen vill förnya köket. Är du tveksam och kanske inte helt överens med den man delar boende med kan man enkelt ta fram mer än ett förslag. När det är dags för att få det uppritat får man oftast god hjälp från leverantören man valt att visa på skillnaderna mellan flera alternativ. Är inte din tänkta leverantör intresserad av det bör du kanske hitta någon annan. För dig är köket troligen en stor affär och här ska du ha en leverantör du känner förtroende för från första början och som är genuint intresserad av att hitta lösningar som motsvarar dina önskemål.

sinkViktigt att tänka på när du placerar ut dina skåp är tillgängligheten när du arbetar i köket. Vatten, diskho och diskbänk är bra att ha nära diskmaskinen då det är här som disken oftast hamnar efter en måltid. De har också det gemensamt att de kräver en vattenanslutning. När det gäller diskmaskinen bör den också vara placerad i direkt anslutning till de förvaringsutrymmet du normalt förvarar porslinet.

Arbetsytor är något av det viktigaste i ett kök om du tänker laga mat i det. Försök skapa ytor så flera kan arbeta samtidigt i köket. Inget är ju så trevligt som att kunna laga mat tillsammans med familj eller vänner. Skissa gärna på hur man rör sig i köket för att undvika att man ständigt är i vägen för varandra.

När det gäller skåpssammansättningen är det inte längre bara det klassiska med bänkskåp och överskåp som är aktuellt. Genom att t ex lämna en del väggyta utan överskåp kan du enkelt skapa ett öppet och luftigt kök. Något att tänka på för dig som vill öppna upp ett klassiskt köksutrymme mot ett matrum. Där rummen möts kan det ge en mjuk övergång till köket om skåpsdelen endast börjar med bänkskåp. Det är bara att prova sig fram.

Lådor eller hyllor? Idag säljs det otroligt mycket skåp med lådor. Lådor är att föredra då du lätt kommer åt även det som du placerat längst in. Jämför man med de gamla köken som endast hade skåp med hyllor upplever de flesta att dagens kök rymmer betydligt mer. Det är ju egentligen inte riktigt sant men effekten av att man faktiskt har bättre koll på vad man har i sina skåp ger den känslan. Vår rekommendation är att du verkligen går igenom vad du ska ha i dina skåp. Ta hänsyn till de mer lättåtkomliga ytorna. Du behöver inte fylla hela ytan med skåp. Har du ett skapligt stort kök kan du istället arbeta med fondväggar, en större arbetsbänk utan överskåp eller bara låta luften flöda i rummet. Kom ihåg att för många skåp bara har en tendens att samla skräp.

stove topSpis eller häll är kanske idag inte en så stor fråga. De flesta väljer nog häll idag. Hällmodellerna är många och funktionerna och måtten varierar. När du blir överöst med alla saker dessa fantastiska maskiner kan idag är det bra att försöka komma ihåg hur man själv nyttjar spisen eller hällen normalt. Finns ju ingen anledning att t ex köpa en dyr och avancerad häll om du inte lagar så mycket mat själv. Är du däremot frekvent matlagare kan du säkerligen hitta finesser som tilltalar dig. En av de viktigaste sakerna är nog ändå att titta närmare på hur stora hällens zoner är. Många hällar har en massa bra funktioner men har enligt vår mening ganska små zoner. Be att få prova med stekpannor och kastruller som återspeglar din matlagning. Har du en stor familj kanske du också införskaffat stora pannor och grytor. Får de plats tillsammans på hällen? Vid placering av spisen eller hällen i din köksmiljö är det bra att skapa avlastningsytor runt om. Tänk på vilka redskap du använder här och se till at förvaringen av dessa blir i direkt anslutning till arbetsområdet.

Kyl och frys tillhör basinredningen i köket. De flesta har idag samma funktioner. Det man kan titta lite extra på är hur flexibel inredningen är. Här kan det skilja en del. Färg, inbyggnadsmodell eller inte är val som du också kanske vill fundera lite över. Här får man låta den egna känslan styra. Det handlar mer om smak än om rätt eller fel. Placeringsmässigt kan det vara bra att ha en avlastningsyta intill kylen för att minimera öppnandet av kylen i samband med påfyllning eller framtagning. Underlättar också när du storhandlat och kanske behöver ta ut en del innan du fyller på med det nya. Miljö är även det en viktig parameter att ta med. Vilka material är vitvaran gjord av? Innehåller den några konstiga ämnen?  Hur mycket el drar den egentligen? Det här är frågor som är viktiga att ta hänsyn till. Mer om miljö kan ni läsa på klarasgrona.se där Karin berättar mer om vad man ska tänka på när det kommer till miljön och den värld vi lever i. Det är idag viktigare än vi tror speciellt när vi ska handla kyl och frys.

Ugn och mikrovågsugn vill vi rekommendera att du sätter i en arbetsvänlig höjd vilket då också talar för en häll istället för en traditionell spis. Inom detta maskinområde finns det mycket bra funktioner för dig som älskar att laga mat. Lägg tid på att hitta en ugn som passar dig och kanske också utvecklar matlagningskonsten i det nya köket. Ugnen är nog den maskin som vi anser har utvecklats mest och också bjuder in till nya matlagningsmetoder.

Eluttag kan du aldrig ha för många i ett kök. Har du ett öppet kök som används av många kommer du bli förvånad över hur många gånger flera av uttagen är upptagna av laddare av alla de slag, kaffebryggare, brödrost, assistent eller annat. Välj uttag med omsorg, det finns mycket att välja på idag. Se till att de sitter lättåtkomligt.
Belysningen är också helt avgörande i ett kök. Ta hem en elektriker som är van vid att arbeta med att optimera inomhusbelysning. Satsa på både ljuskällor som punktbelysning och allmänbelysning. Se till att de kan dimmas. Då kan du skapa mysbelysning när du så önskar. Glöm inte att du behöver en bra takbelysning den mörka årstiden om du vill kunna hålla köket rent.

Steg 4

Nu har du en bra bild av hur du vill ha ditt nya kök. Det är dags att hitta din leverantör. Då skåp och vitvaror oftast inte skiljer speciellt emellan de olika köksinredningsbutikerna kan det vara bra att hålla koll på om någon har en pågående kampanj. Har du tur så kan du kapa kostnaden lite grann genom att utnyttja något erbjudande. Vi rekommenderar att du tar in offerter från minst två leverantörer oavsett om du har en favorit. Detta ger dig en bättre bild av vad som är rimligt och kan också hjälpa dig att pressa priset ytterligare.

Idag säljer de flesta köksinredningsbutiker även vitvaror. Det är inget krav på att du ska köpa dina vitvaror på samma ställe som du köper själva inredningen. Vill du dock ha allt på samma ställe bör du stämma av deras priser mot renodlade vitvaruleverantörer för att säkra att prisbilden är jämförbar. Låt gärna säljaren ”visa” hur gärna han vill sälja vitvarorna till dig. Se bara till att du själv ha koll på prisläge och funktioner hos motsvarande maskiner av andra fabrikat. Allt blir sen en förhandlingssak.

För att få en offert kommer den seriösa säljaren att föreslå ett hembesök för måttagning och fotografering. Stå aldrig över detta steg. Det är oerhört viktigt att din leverantör varit med och sett platsen för köket, fått måtta själv och ha möjligheten att komma med tips och råd. Tips som hon/han också kan åskådliggöra bättre för dig om ni är på plats. Kom ihåg att han är där för att minimera risken för att du blir missnöjd. Det är också en väldigt viktig parameter om något går fel. Har leverantören måttat själv får du enklare igenom eventuella krav om något inte är till belåtenhet.

Steg 5

Leverantören har nu dina ritningar klara. Idag presenteras oftast ditt nya kök i 3D vilket ger dig en bra bild av hur du kommer att uppleva köket på plats. I samband med detta får du normalt också en lista över det som ingår, inklusive det totala priset för det som ni varit överens om att de ska offerera. Gör en första noggrann genomgång med din säljare. Både av ritningen och listan med artiklar och eventuellt arbete. Nästa steg är att ta med er detta paket hem och göra en ordentlig genomgång av allt hemma. Kontrollmät flera gånger för att vara säker på att ritningen stämmer överens med verkligheten. Har du flera offerter är det viktigt att jämföra dem med varandra för att slutligen kunna ta ett förnuftigt beslut om vem som ska leverera ditt nya kök.

Steg 6

Dags att beställa. När du känner att offerten du valt ut matchar dina önskemål och artiklar samt priser stämmer överens med det ni avtalat kontaktar du din utvalda leverantör för att lägga din order. Du kommer med största sannolikhet få en preliminär leveranstid som antingen bekräftas eller justeras efter att din köksleverantör fått en bekräftad leveranstid från producenten.

Sammanfatta listan över entreprenörer och vilket uppgift respektive leverantör har. Gör en plan för i vilken ordning arbetet måste utföras för att minimera arbetets totala tidsåtgång och för att säkra att du kan börja montera kök när du får din leverans. En köksleverans tar plats så det underlättar om man direkt kan börja ställa saker på dess rätta plats.

Det är leveranstiden för köket som styr inplaneringen av övriga hantverkare. Se till att boka upp dina hantverkare så snabbt du kan. De är i regel väldigt upptagna och kan i värsta fall rasera hela din tidsplan. Be gärna om en skriftlig bekräftelse på vad ni avtalat där även den uppskattade tidsåtgången är med. Man vill inte vara utan ett funktionsdugligt kök onödigt länge.

Steg 7

Bygget är igång och har du gjort varit noggrann i dina förberedelser bör det vara en fröjd att följa arbetet och se hur ditt nya kök så smått tar form. Bevaka att dina hantverkare håller tidsplanen, ha en tät dialog och var nyfiken. Det är alltid bra att veta hur de valt att göra. Be rörmokare, elektriker och snickare förklara vad de gjort och var de dragit vatten och el. Det gör att du i framtiden har bättre koll på hur det ser ut bakom skåpen, i väggar och golv.

Steg 8

Köket är klart. Hantverkarna är redo att lämna men innan de gör det ser du till att ha en genomgång med dem. Syna deras jobb med lupp. Det finns inget som är så irriterande som att vid ett senare tillfälle hitta någon skavank som kan vara svår att koppla till hantverkaren om man nyttjat köket ett tag. Gör en liten besiktningsrunda med alla leverantörer. Är du inte nöjd, säg det. Det må vara en liten skitsak men är den viktig för dig ska den åtgärdas. Det är trots allt något du betalar för. Ditt nya kök är nu klart. Det är dags att flytta in. Vi hoppas att du är nöjd när du kommit så här långt. Ett kök ska du leva med och trivas i under många år så har du bara låtit din köksbytarprocess ta den nödvändiga tiden och tagna beslut fått mogna fram lär du inte ångra dina val.

GRATTIS TILL DET NYA KÖKET!